Praliny

Paczka pralin

W naszym zakładzie wytwarzamy różnorodne praliny. Specjalizujemy się w produkcji pralin marcepanowych z orzechami, pistacjami oraz alkoholem. Komponowane przez nas czekoladki mają również nadzienia owocowe, kawowe i nugatowe.

 

Praliny francuskie, amerykańskie i belgijskie

Istnieje kilka wersji historii dotyczącej powstania pierwszych pralin. Niektóre z legend głoszą, że powstały one na dworze francuskim w XVII wieku. Inne natomiast mówią o tym, że prawdziwe praliny zostały wymyślone w Belgii w XIX wieku.

Na przestrzeni lat pojawiało się wiele przepisów na praliny w wersji francuskiej, amerykańskiej oraz belgijskiej.

Klasyczne praliny francuskie stanowią kombinację migdałów oraz karmelizowanego cukru. Praliny amerykańskie powstają z połączenia syropu oraz jednego z trzech rodzajów orzechów: pekan, migdałów lub laskowych. Zawierają również mleko bądź śmietanę. Są miękkie i swoją konsystencją przypominają krówki.

Praliny belgijskie mają miękkie, a niekiedy nawet płynne nadzienie. Wykonuje się je z kombinacji orzechów laskowych, migdałów, syropu, cukru oraz past na bazie mleka. Na końcowym etapie zatapiane są w czekoladzie mlecznej, białej lub deserowej. Stanowią one najpopularniejszych rodzaj pralin.

 

Czym trufle różnią się od pralin?

Trufle powstają z masła, cukru i czekolady. Niekiedy dodaje się do nich likieru. Formowane są w kulki o nieregularnym kształcie przypominające trufle, najcenniejsze z grzybów. Pokrywane są warstwą czekolady, posiekanymi orzechami lub kakao.